Bázis logo

Levelezés

Bejelentkezés

Névnap

2024. július 16., kedd, Valter

idospiral_logo

megvalosult

bethlen

hatartalanul

Határtalanul

Megvalósult

a Magyar Kormány

támogatásával

Örökös ökoiskola

Energiatudatos iskola

 

 

 

 

Body: 

Az Időspirál Élményközpont kialakítása a Szent István Általános Iskola (Szent I. tér 3. sz.) pince részében közel 200 m2 területen valósult meg. Ennek során három helység tanteremmé alakítása felújítással, illetve a kapcsolódó szociális helységek és a szükséges infrastruktúra kialakítása történt meg. Az épületátalakítás mellett beszerzésre kerültek a szakmai tartalomhoz rendelt informatikai és berendezési eszközök is, melyek beszerelése és beüzemelése megtörtént. Az informatikai hálózat és beszerelt eszközök segítségével a megteremtődött a virtuális térben, a kiterjesztett térben való interaktív ismeretátadás lehetősége, míg az érintőképernyőkkel felszerelt helységünkben a tanulók a 2D technika segítségével jutnak élményszerű tudáshoz. Eszközparkunk, infrastruktúránk rendezett és alkalmas az élményprogramok megtartására AR és VR eszközeink, érintőpaneljeinkkel berendezett termeink, kapcsolódó egyéb infrastruktúránk, szakmai programjaink adottak, miáltal mintegy 25 különböző területen tudunk élményalapú foglalkozásokat tartani.

A tananyagfejlesztési tevékenység keretében elkészült mindösszesen 125 darab Természettudományos élménypedagógiai program segítségével korszerű és naprakész tudtást tudunk biztosítani a hozzánk érkezők számára.  Az elkészült tan- és egyéb ismeretterjesztő, oktatást segítő és inkluzív tudásbefogadást elősegítő anyagok nemcsak új színfoltok a térségi oktatási struktúrában, de hagyományostól eltérő formájuk és szakmai ismereteinek szintje olyan tudásablakot nyit meg az érdeklődők számára, amely a jelenlegi térségi struktúrában nem, vagy csak nehezen hozzáférhető. A pályázat keretei között ezen szakmai és infrastruktúrális tartalom keretei mentén valósítottuk.

A pályázat keretében az alapítvány vállalta, hogy 2021.09.15-2022.05.14 között heti rendszerességgel szervez természettudományos élménynapokat Hódmezővásárhely város és a környékbeli településekről hozzánk érkező gyermekek számára. A megvalósítás ideje alatt átlagosan heti 3 csoporttal, 2 termes foglalással, csoportonként átlag min. 16 fővel számolva 3531 gyermek részére tudtunk élményalapú tudást átadni, képességeiket a legújabb technika vívmányaival fejleszteni. Foglalkozásainkat minden esetben célcsoportspecifikusan, illeszkedve az iskolai beosztásaikhoz tartottuk rendszerint 4 téma köré szerveződő foglalkozások formájában.

A korábban fejlesztett interaktív tananyagaink, a AR/VR tartalmak mellett nagy hangsúlyt fektettünk az interdisciplinaritásra, így a angol és német nyelvi irányultságú MTMI tematikát tartalmazó foglalkozások mellett betekinthettek a hozzánk látogatók a robotika és a természettudományok világába is. A megvalósításban 9 fő szakmai kolléga és 1 fő szakmai vezető vett részt.

A program Magyarország Kormányának támogatásával, a Miniszterelnökséget vezető miniszter pályázata alapján a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. lebonyolításával valósulhatott meg.